Tłusty Czwartek

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
17 lutego 2023

Pierwsze pączki w Polsce pojawiły się w XVII wieku. Niektóre pączki gospodynie nadziewały orzechami lub migdałami, a trafienie na taki wypiek wróżyło szczęście i dostatek. Tradycyjny pączek powinien być usmażony na smalcu, oblany lukrem i wypełniony konfiturą z róży. Drożdżowe ciastko, musi mieć też odpowiednią wagę - od 55 do 70 gram oraz odpowiednią kaloryczność, gdyż szacuje się, że jednak sztuka tego rarytasu to między 400 a 600 kcal. Ale bez obawy w Tłusty Czwartek kaloryczność wszelkich słodkości jest równa 0. Z przyjemnością i my zastosowaliśmy się do przykazania i dzień święty uświęciliśmy...pączkiem i chrustem!

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie